Čerstvé ryby jsou vynikající pochoutkou. Bohužel je to také specialita podléhající rychlé zkáze. Jak poznáte čerstvou rybu? Máme pro vás několik užitečných rad, jak to poznat.
Musí být výrazně vyklenuté, lesklé a čiré. Zapadnuté oči naznačují příliš dlouhé skladování
Nikdy nesmí být slepené nebo suché. Poškozené ploutve poukazují na neodborný lov nebo na příliš dlouhou přepravu. Dávejte si tedy pozor na to, aby byly dobře zachovány a čistě lesklé.
Měl by se lesknout, měl by mít přirozenou barvu. Podobně jako celá ryba, ani filet by neměl páchnout. Pokud je barva nevýrazná a vybledlá, filet je příliš starý. Nažloutlé zbarvení na vnitřní straně filetu je také příznakem zhoršení kvality.
Když silně zatlačíte prstem na kůži ryby, zůstane při čerstvé rybě pevná a okamžitě se vrátí zpět do své původní polohy. nezůstane na ní žádná prohlubeň. U plochých ryb (platýs) musí zůstat maso po zvednutí pevné a nesmí se prohnout.
Když odchýlíte žábry čerstvé ryby mají zářivou červenou barvu a jejich lamely jsou čiré a dají se jasně identifikovat, v žádném případě nesmějí být slepené a už vůbec ne potažené slizem. Šedobílé nebo žlutohnědé žábry poukazují na začínající pokles kvality.
Lesklé šupiny potažené čirou vrstvou slizu jsou zárukou čerstvosti. Vysušená kůže a vybledlá barva ryby jsou příznakem nedostatečného chlazení. I případné řezy musejí vypadat čerstvě a v žádném případě nesmí být zosušené nebo zhnědnutí.
Nejlépe si to ověříte na skrelách nebo v břišní dutině. Čerstvá ryba má neutrální pach, resp. trochu voní po mořské vodě a jódu, ale v žádném případě nesmíte cítit rybí ani jiný štiplavý zápach.
Důležitá je i kontrola břišní dutiny! Zbytky krve na vykuchaných rybách by měly být výrazně červené. Hnědošedá zbytky krve jsou příznakem dlouhého skladování.
Copyright © 2020 NORDSEE. Všechna práva vyhrazena.